Taalselectie

imageimageimageimageimage
 
 
Wij, missionarissen van het Heilig Hart,
zijn leden van een actieve congregatie die als bijzondere opdracht hebben
in het contact met de wereld, de dingen, de dieren en de mensen
de goedheid van God zichtbaar te maken en misschien zelfs te vermeerderen.
Ons wordt gevraagd de weg van het hart te gaan.
S. van Tilborg msc

Spiritualiteit

De bevrijdingsbewegingen van vandaag zijn een ‘teken van de tijd’: bevrijding van uitbuiting, van onderdrukking en terrorisme. Daartoe hoort ook de emancipatie van vrouwen, van homo’s en lesbiennes. Ook dieren moeten bevrijd worden. Ze moeten bevrijd worden menselijke uitbuiting en wreedheid. In de bevrijdingsbewegingen van onze tijd ligt voor christenen een missie.

Moved by the World

kaft boek kengels

nederlands

Verslag van de reis naar Brazilië 2015

Pater Antoon Egging msc heeft in september 2015 een reis naar Brazilië gemaakt. Hij heeft daar de missionarissen bezocht en pater Pie Lochs msc meegenomen naar Nederland omdat deze had aangeven in Tilburg te willen komen wonen.

Met pater Jan Helder msc bezocht Antoon o.a. Permirím, Jans oude parochie, een centrale kerk en omliggende staties of kapellen. Antoon kon zo goed de leefomstandigheden van de missiearbeid van Jan Helder ervaren en merkte al spoedig hoe zijn betrokkenheid met de gewone mensen is. In verderop gelegen dorpjes kwamen beiden op plekken waar het leven rustig verder kabbelt. Beslist geen weelde, maar je voelt hier wel het echte Zuid-Amerikaanse gezellige leven. Vanuit Pinheiro wordt een gemeenschap bezocht, waar drugsverslaafden worden opgevangen. Een druppel op een glooiende plaat, maar toch ...

Antoon bezoekt pater Herman Vernooij msc en pater Antoon Revers msc in Rio de Janeiro. Ook hier o.a. een project voor verslaafden, een woon- en werkgemeenschap met als uiteindelijk doel later weer terug in de samenleving te kunnen functioneren.
Twee Antonio'sTwee Antonio'sEen tweede "versteende" Antoon Revers op een bankje. Herman en Antoon uit Nederland worden zonder woorden uitgenodigd bij hem plaats te nemen, om dan een momentje na te denken hoe ze samen of persoonlijk iets kunnen bijdragen voor een betere wereld.

Met pater Jan van Leeuwen rijdt hij door het echte ruige Minas Gerais, een heel ander soort Brazilië dan in Maranhão bij pater Jan Helder en ook anders dan in de steden met hun sloppenwijken zoals in Rio de Janeiro. Maar vergeet niet: Het is overal écht Brazilië!
De gastvrijheid en heel het leven dat ondanks de moeilijke omstandigheden een optimisme en een diep vertrouwen op God uitstraalt.
Antoon volgt er een gebedsdienst in Joaíma, die alleen voor en door mannen verzorgd werd. Buiten stonden veel motoren en in de kerk op de banken en naast de heiligenbeelden lagen honderden helmen. De kerk zat werkelijk vol met vroom biddende mannen. Na de dienst van meer dan een uur, pakte ieder zijn eigen spulletjes bij elkaar en ging ‘óók geestelijk bepakt en bezakt’ weer huiswaarts. Waar zie je zoiets in Nederland?!

Herman Vernooij bij Christus RedemptorHerman Vernooij bij Christus RedemptorTerug in Rio is Herman zijn gids en vieren ze samen op 21 september de 50-jarige professie van Antoon met een soort bedevaart naar Christus Redemptor op de Corcovadoberg.
Ondanks de slechte weersvoorspellingen een wondertje, want boven aangekomen weken de wolken plots uiteen en straalde het beeld van Christus voor hun ogen: schitterend wit oplichtend tegen een diep hemelsblauwe achtergrond en het bleef ook mooi zolang ze daar waren.

Samen met Herman bezocht Antoon ook pater Huub van der Togt msc en pater Jos Turkenburg msc.

Met pater Pie Lochs msc reisde hij terug naar het natte winderige Nederland, een bijzondere terugreis, die ze gebroederlijk maakten.

Een warme aanbeveling het verslag van deze Braziliaanse reis. 

pdfReis naar Brazilië september 2015