Taalselectie

imageimageimageimage
 
 
Wij, missionarissen van het Heilig Hart,
zijn leden van een actieve congregatie die als bijzondere opdracht hebben
in het contact met de wereld, de dingen, de dieren en de mensen
de goedheid van God zichtbaar te maken en misschien zelfs te vermeerderen.
Ons wordt gevraagd de weg van het hart te gaan.
S. van Tilborg msc

In memoriam dilecti

ter herinnering aan de beminde
die dierbaar was is heengegaan
met name is hij in mijn hart gebleven
de vele jaren tasten het profiel niet aan
als littekens staan de letters er geschreven
hij blijft bij mij in de opslag van zijn ogen
zijn zachte hand de klanken van zijn keel
en zijn nabijheid kan mijn tranen drogen
omdat ik nog mijn leven met hem deel
wij blijven met hen omgaan en verkeren
wij delen met hen leed en lief
en door geen jaren zal hun beeld verweren
het kent geen schade scheur of grief
zo zullen deze banden niet verjaren
zo blijft en bloeit wat ons verbindt
wij zullen onze doden trouw bewaren
zij leven ongebroken met ons eensgezind

Nico Tromp msc

In memoriam

Pater Henk Groenewegen

Geboren op 14 september 1934 in ’s-Gravenzande
Professie op 21 september 1961
Priesterwijding op 24 augustus 1959
Overleden op 2 juli 2019 Manila-Angeles City (Filipijnen)


Groenewegen-Henry

Henk werd geboren op 14 september 1934 in 's-Gravezande. Zijn ouders gaven hem de doopnamen Hendricus Leonardus Adrianus en zijn roepnaam werd Henk. Op 9 september 1947 ging hij naar de Apostolische School van de missionarissen van het H.Hart in Driehuis-Velsen (N-H). Na zijn middelbare schooltijd op Missiehuis Driehuis afgerond te hebben, ging hij op 19 augustus 1953 naar Berg en Dal waar hij na een maand postulaat volgde, die voorafging aan een jaar noviciaat. In Berg en Dal deed hij op 21 september zijn Tijdelijke Kloostergeloften en 3 jaar later zouden die bekrachtigd worden bij het afleggen van zijn Eeuwige Professie in Stein (L).

 

Intussen volgde hij zijn Filosofische studie in Brummen (Gld.) (1954/1956) en de theologische opleiding in Stein (1956/1960). In dezelfde tijd ontving hij de kleine wijdingen (in 1957 en 1958), wijding tot diaken (15 maart 1959) en zijn priesterwijding op 24 augustus 1959). Hij was toen 25 jaar oud. Aansluitend hierop kreeg hij nog een jaar pastorale vorming in Arnhem dat tevens als een praktische voorbereiding op zijn missie in de Filipijnen diende.

 

Op 5 oktober 1961 vertrok hij als ware missionaris per schip van Marseille. Via het Suezkanaal en de Rode Zee met een tussenstop in Vietnam kwam hij na een lange tocht in Manilla aan. Zijn eerste aanstelling was op het zuidelijke eiland Mindanao, waar de missionarissen van het H.Hart al langer werkzaam waren, maar dat was maar voor een half jaar en dan weer terug naar het noordelijk eiland Luzon waar de hoofdstad Manilla op ligt. Henk was in de Filipijnen naast pastorale werkzaamheden vooral, al zeker 25 jaar lang, betrokken bij de schoolopleiding. Met name gaf hij les op het seminarie en ander middelbaar onderwijs. Daar lag zijn hart en ziel, daar voelde hij zich helemaal thuis.

 

In de vrije tijd hield hij van tuinieren, een erfenis uit het Westland, maar ook een mooie gelegenheid om te ontspannen. Henk leefde lang in Angeles City, een grote stad met ruim 300.000 inwoners, in de provincie Pampanga, verbonden met de Chevalier-school en ook zeer gewaardeerd werd als pastor en met al zijn toewijding, zijn wijsheid en deskundigheid.

 

Na zijn vakantie in Nederland kwam hij graag terug in Angeles City. Henk was niet van plan op zijn oude dag terug naar Nederland te gaan, vertelde hij in een interview. Die wens is ook in vervulling gegaan. Met respect en dankbaarheid denken we aan hem terug en aan alles wat hij in zijn tweede Vaderland de Filipijnen voor het rijk van de Heer hier op aarde heeft opgebouwd.

 

Op 2 juli 2019 wisselde hij zijn tijdelijk leven op aarde voor het eeuwige in glorie bij de Heer voor wie hij uitgezonden was.